Tortas „Skruzdėlynas” paprastai buvo gaminamas iš sausainių gabalėlių su kondensuotu pienu.
Pyragą „Skruzdėlynas” paprastai ruošdavo mūsų mamos ir močiutės. Ir daugelis jį mėgo dėl recepto paprastumo: sausainiai ir kondensuotas pienas. Tačiau šis receptas šiek tiek sudėtingesnis: pagrindą ruošiame patys, rašo „Fokus”.
Svarbiausia nepamiršti, kad formuojant pyragą, kai jam suteikiama skruzdėlyno forma, reikia nepersistengti, kad nesulaužytume trapių sausainių.
Tortas „Skruzdėlynas”: receptas
Ingredientai:
Tešlai:
- 200 g sviesto;
- pusė puodelio cukraus;
- stiklinė grietinės (20 % riebumo);
- žiupsnelis druskos;
- ½ šaukštelio raugo miltelių;
- ½ arb. š. kepimo sodos su citrinos sultimis arba actu;
- 500 g miltų.
Kremui ir papuošimui:
- skardinė virinto sutirštinto pieno;
- 200 g sviesto;
- sultenės, riešutai, džiovinti vaisiai, cukruoti vaisiai;
- baltojo šokolado arba bet kokio kito jūsų mėgstamo šokolado.
Paruošimas:
- Ištirpinkite 200 g sviesto. Neužvirkite. Turėtumėte turėti apie puodelį sviesto.
- Sviestą sumaišykite su puse puodelio granuliuoto cukraus, puodeliu grietinės ir žiupsneliu druskos.
- Įdėkite ½ šaukštelio kepimo miltelių ir tiek pat kepimo sodos, pašlakstykite citrinos sultimis arba actu. Viską gerai išmaišykite.
- Suberkite 500 g (3,5-4 puodelius) miltų ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti tiršta ir tiršta.
- Tešlą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Tada ją susukame mėsmale arba sutarkuojame stambia tarka. Geriau tai daryti iš karto ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Pasistenkite, kad tešla baigtų virsti vienu lygiu sluoksniu. Kepkite 200 laipsnių pagal Celsijų įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Palikite atvėsti.
- Paruoškite kremą. Sumaišykite skardinę virinto sutirštinto pieno su 200 g kambario temperatūros sviesto. Tada mentele atsargiai įmaišykite šviežiai iškeptus sausainius ir grietinėlę.
- Patį tortą suformuokite tokio skruzdėlyno formos, kokio pageidaujate. Šiuo metu pyragą galite apibarstyti sultenėmis, riešutais pagal savo skonį, cukruotais vaisiais ir džiovintais vaisiais. „Skruzdėlyno” tortą papuoškite ištirpintu baltuoju šokoladu. Išsikiškite tortą į šaldytuvą porai valandų, bet geriausia – per naktį. Tortas „Skruzdėlynas” paruoštas: supjaustykite ir mėgaukitės.