Ridikėliai yra universali daržovė, kurią galima naudoti įvairiuose patiekaluose.
Ridikėliai yra kryžmažiedžių šeimos kopūstų daržovė, garsėjanti vandens kiekiu, antioksidantais, ląsteliena, vitaminais ir mineralais. Nors ši spalvinga šakniavaisinė daržovė dažnai nepastebima, dėl savo maistinių savybių ji yra nepakeičiama sveikos mitybos dalis.
Be intensyvaus pipirų skonio ir traškios tekstūros, ridikėliai padeda kovoti su uždegimais, stiprina imunitetą, skatina geresnį virškinimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir teigiamai veikia odos sveikatą. Ridikėlius galima vartoti žalius arba virtus, taip pat juos galima naudoti odos priežiūros ekstraktų pavidalu. Apie visa tai pranešė „Real Simple”.
Pagrindinė ridikėlių nauda sveikatai
- Uždegimo mažinimas. Ridikėliuose esantys antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas. Ridikėliuose esantys gliukozinolatai mažina oksidacinį stresą ir padeda organizmui kovoti su uždegimu.
- Cukraus kiekio kraujyje kontrolė. Ridikėliuose yra antocianinų ir katechinų, kurie gerina jautrumą insulinui ir skatina geresnį gliukozės pasisavinimą. Jų skaidulos padeda sulėtinti virškinimą, o tai apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje šuolių.
- Geresnė širdies sveikata. Ridikėliai padeda mažinti „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje, dėl juose esančio kalio ir antioksidantų padeda sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujagyslių sveikatą. Jo junginiai užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi ir stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.
- Imuninei funkcijai palaikyti. Ridikėliuose esantis vitaminas C padeda stiprinti imuninę sistemą ir skatina baltųjų kraujo kūnelių, saugančių organizmą nuo infekcijų, gamybą. Be to, ridikėliuose esantis selenas aktyvina T ir B ląsteles, dalyvaujančias imuniniame atsako procese.
- Geresnis virškinimas. Dėl sudėtyje esančių tirpių ir netirpių skaidulų ridikėliai padeda normalizuoti virškinimą, mažina pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ir padeda pagerinti žarnyno mikroflorą.
- Padeda reguliuoti svorį. Ridikėliai yra mažai kaloringas maistas, kuris greitai pasisotina dėl didelio skaidulų ir vandens kiekio. Jis padeda kontroliuoti apetitą ir išvengti persivalgymo.
- Kovoja su grybelinėmis infekcijomis. Dėl sudėtyje esančių natūralių antimikrobinių medžiagų ridikėliai gali padėti organizmui kovoti su grybelinėmis infekcijomis.
- Palaiko sveiką odą. Ridikėliuose yra antioksidantų, kurie apsaugo nuo ankstyvo senėjimo, skatina odos gijimą, drėkina odą ir kovoja su spuogais. Ridikėlių ekstraktai naudojami kosmetologijoje raukšlėms mažinti ir odos elastingumui gerinti.
Kaip į savo mitybą įtraukti daugiau ridikėlių
Ridikėliai yra universali daržovė, kurią galima naudoti įvairiuose patiekaluose:
- Dėkite į salotas, kad įgautumėte pikantišką skonį;
- Naudokite kaip užkandį su humusu arba jogurto padažu;
- Marinuokite, kad patiekalai būtų spalvingi;
- kepkite arba skrudinkite, kad būtų sodraus skonio;
- Naudokite sriuboms ir garnyrams.
Ridikėliai yra ne tik skanus, bet ir sveikas produktas, kurį reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą. Jo maistinės savybės prisideda prie bendro organizmo stiprumo, širdies ir kraujagyslių sveikatos, imuniteto ir odos sveikatos. Jei dar neįtraukėte ridikėlių į savo mitybos racioną, dabar pats metas tai ištaisyti.