Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Jei norite, į varškę galite įdėti mėgstamų žolelių, raudonųjų pipirų arba cukraus.
Šis sūris vadinamas „slovakišku sūriu”, tačiau šioje šalyje jis yra ne tik ant Velykų stalo. Jį taip pat mėgsta Suomijoje, Latvijoje, Estijoje ir Vokietijoje. Receptas įvairiose šalyse skiriasi, o Suomijoje į sūrį dažnai dedama ne vištų kiaušinių, o migruojančių jūros paukščių ir vandens paukščių.
Kaip pasigaminti subtilų velykinį sūrį pagal paprasčiausią receptą, pasakoja „RBC-Ukraina” su nuoroda į Šubą.
Receptas
Ingredientai:
- Vištienos kiaušiniai – 12 vnt.
- 2,5 % pieno – 1 litras
- Druska – 1 šaukštelis.
- Juodųjų pipirų grūdelių – 6 vnt.
Jei norite, į varškę galite įdėti mėgstamų žolelių, raudonųjų pipirų arba cukraus, kad skonis būtų pikantiškesnis.
Paruošimas:
- Paruoškite vandens vonią – pastatykite dubenį virš puodo su verdančiu vandeniu. Dubenyje suplakite kiaušinius. Supilkite pieną, druską ir pipirus ir gerai išmaišykite.
- Laikykite dubenį vandens vonelėje ir dažnai maišykite mediniu šaukštu arba mentele, kol mišinys sutirštės, apie 20-30 minučių. Arba kol nebeliks išrūgų (skysčio).
- Uždenkite durklą drėgna marle arba dviem marlės sluoksniais. Uždėkite durklą ant dubens, kad susigertų išrūgos. Tuomet sūrį ant marlės perkelkite skepetėle. Palikite 10-15 minučių, kad iš sūrio ištekėtų skysčio perteklius.
- Marlės kraštus suriškite į ryšulėlį, kad iš sūrio nutekėtų kuo daugiau išrūgų. Suriškite marlę ir sūrį į tvarkingą ryšulėlį ir švelniai paspauskite marlę, kad išrūgos lengviau ištekėtų.
- Virvelę pririškite prie medinio šaukšto ir pakabinkite sūrį virš keptuvės dar 30 minučių – kad susigertų išrūgos.
- Kai kiaušinio ir sūrio rutuliukas atvės ir išrūgos nebetekės, padėkite sūrį į šaldytuvą, bet pakabintą virš keptuvės, kad išlaikytų apvalią formą. Šaldytuve sūrį laikykite mažiausiai 12 valandų.
Štai ir viskas, jūsų velykinis sūris paruoštas. Jį galite patiekti ant šventinio stalo, supjaustyti į sumuštinius ar net įdėti į krepšelį ir palaiminti bažnyčioje.