Kas 10 gramų šio gėrimo per dieną padidina vėžio riziką 5 proc.

Jei norite alkoholį pakeisti kuo nors skaniu ir sveiku, yra daugybė alternatyvų.

Net saikingas alkoholio vartojimas gali padidinti riziką susirgti vėžiu. Nustatyta, kad vienas populiarus gėrimas yra ypač pavojingas, nes padidina vėžio riziką 5 %. Apie kokią alkoholio rūšį kalbame ir kodėl jis daro tokį poveikį organizmui? Apie tai praneša „RBC-Ukraina”, remdamasi žurnale „Nutrients” paskelbtu tyrimu.

Kuris gėrimas didina vėžio riziką

Mokslininkai nustatė, kad kiekvienas papildomas 10 g etanolio (pvz., maždaug viena taurė) raudonojo vyno per dieną susijęs su 5 % padidėjusia bendra vėžio rizika.

Vienintelis skirtumas, kurį jie pastebėjo, buvo tas, kad baltasis vynas didino odos vėžio riziką.

„Mūsų rezultatai pateikė svarbią visuomenės sveikatos žinią, kad raudonojo vyno gėrimas gali būti ne ką geresnis nei baltojo vyno gėrimas, kalbant apie vėžio riziką”, – sakoma mokslininkų pareiškime.

Nors raudonasis vynas dažnai reklamuojamas dėl didelio kiekio polifenolių ir resveratrolio, kurie priskiriami prie priešvėžinių junginių, pasirodo, kad alkoholio kiekis jame gali paneigti šią naudą.

Dėl resveratrolio savybių, kovojančių su vėžiu, jis taip greitai suskaidomas, kad vidutiniškai 70 kg sveriančiam žmogui reikėtų dviejų taurių raudonojo vyno per dieną, kad jo kiekis organizme būtų vos pastebimas.

Raudonajame vyne yra cukraus, todėl gali sutrikti gliukozės apykaita, o tai ypač pavojinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba turintiems polinkį į atsparumą insulinui.

Net „sveikas” saikingas alkoholis gali sukelti priklausomybę ir prisidėti prie priklausomybės nuo alkoholio.

Nealkoholinės alternatyvos

Jei norite alkoholį pakeisti kuo nors skaniu ir sveiku, yra daugybė alternatyvų, kurios gali suteikti panašų skonį be neigiamų pasekmių sveikatai.

Nealkoholinės alternatyvos:

  • Nealkoholinis vynas arba alus – išlaiko gėrimo skonį, tačiau jo sudėtyje nėra alkoholio.
  • sodos kokteiliai – gaiviam skoniui suteikti galite sumaišyti mineralinį vandenį su laimo sultimis, citrinų sultimis arba uogų tyre.
  • Kombučia – natūraliai fermentuota arbata, turinti lengvą rūgštelę, kuri gali priminti šampaną ar sidrą.
  • frezai ir kokteiliai – natūralūs vaisių ir daržovių gėrimai su vitaminais ir antioksidantais.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - "Pasaka"