Žuvis ar mėsa? Kas geriau kepenų sveikatai

Mitybos specialistai pažymi, kad abu produktai turi savo privalumų ir trūkumų

Kepenų sveikata labai priklauso nuo mitybos. Daugeliui žmonių kyla klausimas, kas geriau šiam organui – žuvis ar mėsa, rašo „RBC-Ukraina”.

Mitybos specialistai pažymi, kad abu produktai turi savo privalumų ir trūkumų, o teisingas pasirinkimas priklauso nuo kokybės, paruošimo būdo ir bendro maistingumo balanso.

Žuvies nauda kepenims

Žuvyse, ypač riebiose, pavyzdžiui, lašišose, skumbrėse ir silkėse, yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Šios medžiagos padeda mažinti kepenų uždegimą, gerina kepenų funkciją ir užkerta kelią riebalinei distrofijai. Be to, žuvį organizmas lengviau virškina ir pernelyg neapkrauna kepenų.

Pagrindiniai žuvies privalumai:

  • Gausu sveikų riebalų, kurie skatina kepenų ląstelių atsistatymą.
  • Turi lengvai virškinamų baltymų.
  • Turi antioksidacinių savybių, kurios padeda detoksikuoti organizmą.

Ar mėsa naudinga kepenims?

Mėsa yra svarbus baltymų ir nepakeičiamųjų aminorūgščių, reikalingų organizmui funkcionuoti, šaltinis. Tačiau nuo mėsos pasirinkimo priklauso jos poveikis kepenims. Raudonojoje mėsoje (jautienoje, kiaulienoje) yra daugiau sočiųjų riebalų, kurie gali prisidėti prie riebalų kaupimosi kepenyse. Tačiau liesa mėsa (vištiena, kalakutiena, triušiena) yra geriausias pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi kepenų sveikata.

Pagrindinė mėsos nauda:

  1. Daug geležies, kuri būtina kraujodarai.
  2. Didelis baltymų kiekis skatina ląstelių regeneraciją.
  3. Vištienoje ir kalakutienoje yra mažiau riebalų ir jie lengviau virškinami.

Taigi ką rinktis, kad kepenys būtų sveikos?

Specialistai rekomenduoja į mitybą įtraukti ir žuvį, ir liesą mėsą, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų. Svarbu vengti kepto maisto, nes jis papildomai apkrauna kepenis. Optimaliausi gaminimo būdai yra kepimas, virimas ir troškinimas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - "Pasaka"