Šis patiekalas jau tapo vokiečių prekės ženklu
Į Vokietiją atvykę turistai, suvalgę dešrelių ir išgėrę alaus, anksčiau ar vėliau paragauja vokiškų bulvių salotų. Jų patiekiama visuose restoranuose, jas ruošia bet kuri vokiečių šeimininkė, o vokiečių emigrantai mėgstamo patiekalo receptą išsiveža į įvairius pasaulio kraštus. Jų galima pasigaminti ir Ukrainoje, tačiau svarbu žinoti tinkamą technologiją.
Kas išrado vokiškas bulvių salotas
Egzistuoja teorija, kad šis patiekalas pirmą kartą pasirodė XIX a. – jį į Ameriką atvežė vokiečių imigrantai. Būtent nuo to laiko JAV kulinarinėse knygose pradėtos rodyti įvairių variacijų bulvių salotos.
Įdomu tai, kad būtent su vokiečiais šis patiekalas asocijuojasi Valstijose, bet ne tik ten. 1873 m. buvo išleistas „Didysis kulinarijos žodynas”, o jo autorius Alexandre’as Dumas (tėvas) knygoje užrašė salotų receptą.
Visoje Vokietijoje vokiškos bulvių salotos ruošiamos skirtingai – priklausomai nuo krašto. Deutsche Welle rašo, kad Bavarijos bulvių salotos gardinamos padažu, pagamintu iš sultinio ir garstyčių. Taip pat reikėtų pridėti acto, druskos, pipirų ir cukraus.
Hamburgo receptas yra savaip unikalus – šiaurinėje Vokietijos dalyje pagamintame skanėste rasite lengvai sūdytos silkės ir majonezo padažo. Brandenburge gyvenančios šeimininkės vokiškas bulvių salotas patiekia su marinuotais agurkais ir krapais, o švabai tikrai neapsieina be smulkintų svogūnų, acto ir aliejaus.
Kaip pasigaminti vokiškų bulvių salotų – receptas iš Bavarijos
Kiekviena ukrainiečių šeimininkė gali pasirinkti sau tinkamą maisto gaminimo technologiją ir pati pasigaminti kultinį patiekalą iš Vokietijos. Patys įsitikinsite, kaip lengva paruošti tokias bulvių salotas – klasikinis Bavarijos šeimininkių receptas yra kiekvienos ukrainietės galioje.
Ingredientai: 1:
- kilogramas bulvių;
- vieną sultingą svogūną;
- du šaukštai acto;
- keletas žalių svogūnų plunksnelių;
- puodelis karšto mėsos sultinio;
- vienas valgomasis šaukštas garstyčių;
- vienas arbatinis šaukštelis medaus;
- kelis valgomuosius šaukštus aliejaus;
- druskos ir pipirų.
Paruošimas:
- Bulves išvirkite bulvių inde, smulkiai supjaustykite į lėkštes.
- Supjaustykite svogūnus, užpilkite juos actu (ne daugiau kaip šaukštą), atidėkite į šalį.
- Sudėkite svogūnus į bulves, išmaišykite. Susmulkinkite žaliuosius svogūnus, pabarstykite daržoves ant viršaus.
- Į mėsos sultinį įpilkite šaukštą acto, įdėkite šaukštą garstyčių, šaukštą medaus, kelis šaukštus aliejaus, druskos ir pipirų.
- Padažą užpilkite ant salotų, išmaišykite. Vokiškas bulvių salotas su garstyčių padažu galite patiekti iš karto arba palaikyti 2-3 valandas ir tik tada ragauti.