Bulvės ore greitai pradeda tamsėti dėl natūralios krakmolo reakcijos su deguonimi.
Derūnai, bulvinės bulvytės, tarkuoti koldūnai ar kiti šio patiekalo pavadinimai jungia vieną paprasčiausių ir mėgstamiausių ukrainiečių receptų – tarkuotas bulves, kurios vėliau apkepamos. Kepant daugeliui kyla problemų: bulvės patamsėja, patiekalas atrodo neskanus arba derūnai būna stangrūs ir apskrudę. Kaip iškepti tobulai auksines ir skanias derunes, pasakoja „RBC-Ukraina”, remdamasi „Kaimynyste”.
Kodėl bulvės tamsėja?
Bulvės ore pradeda greitai tamsėti dėl natūralios krakmolo reakcijos su deguonimi. Mechaniškai apdorojant bulves prasideda oksidacijos procesas, kuris greitai pakeičia spalvą.
Kaip padaryti, kad derūnos būtų auksinės spalvos
Naudokite tinkamas bulvių veisles – labiausiai tamsėjimui atsparios tos, kuriose yra daug krakmolo.
Įdėkite svogūnų – tarkuodami bulves, būtinai įdėkite vidutinio dydžio visą svogūną. Svogūnas išskirs sultis, kurios sulėtina oksidaciją ir pagerina derliaus skonį.
Nepalikite bulvių per ilgai – išvirkite derunes iš karto, kai tik paruošite mišinį. Stenkitės nemaišyti daug maisto produktų, kad jie greitai iškeptų. Jei įmanoma, vienu metu naudokite dvi keptuves.
Tobulų derūnų receptas
Ingredientai:
- Bulvės – 1 kg
- Miltai – 2 šaukštai.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį
- Mėgstami prieskoniai ir žolelės – pagal skonį
- Kepimo aliejus
Paruošimas:
- Bulves sutarkuokite smulkia tarka ir sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skysčio perteklius.
- Sutarkuokite svogūną ir sumaišykite jį su bulvėmis, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir druską.
- Visą mišinį gerai išmaišykite, kol gausis vientisa masė.
- Įkaitinkite keptuvę, tada – aliejų.
- Ant gerai įkaitintos keptuvės šaukštu dėkite derunes ir kepkite jas, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.