Įvardyti kenksmingiausi maisto gaminimo indai, kurie maistą paverčia nuodais

Nuotrauka: iš viešų šaltinių

Palankios medžiagos, kurios nereaguoja su maistu ir neišskiria kenksmingų medžiagų.

Kasdien naudojame įvairius indus maistui gaminti, laikyti ir valgyti, tačiau ar žinome, kurie indai gali būti kenksmingi mūsų sveikatai? RBC-Ukraina pasakoja, kokių indų neturėtume naudoti, remdamasi treneriu Jurijumi Popku socialiniame tinkle „Facebook”.

Kokie indai gali būti kenksmingi mūsų sveikatai?

Dauguma mūsų nesusimąsto, kad būtent indai, kuriuose gaminame ir laikome maistą, gali būti potencialiai kenksmingi organizmui. Iš tiesų net ir sveikiausias maistas, jei jis gaminamas ar laikomas netinkamuose induose, gali tapti nesveikas.

Vienas iš dažniausiai virtuvėse sutinkamų indų yra aliuminio indai, įskaitant foliją, kuriuos naudojame maistui kepti ar laikyti.

Tačiau aliuminis yra sunkusis metalas, kuris kaitinamas gali patekti į maistą. Aliuminio kaupimasis organizme gali sukelti rimtų sveikatos problemų, ypač neigiamai paveikti nervų sistemą. Mokslininkai mano, kad per didelis aliuminio kaupimasis organizme gali būti įvairių neurologinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ligos, priežastis.

Visai nesaugūs yra teflono indai, kurie, deja, taip pat plačiai naudojami virtuvėse. Kaitinant teflono dangas gali išsiskirti kenksmingų toksinių medžiagų, ypač perfluoroktano rūgšties. Aukštesnėje nei 220 °C temperatūroje iš teflono dangos gali išsiskirti benzenas, kuris yra kancerogeniškas. Todėl svarbu atminti, kad tefloninių paviršių negalima kaitinti aukštesnėje nei 220 °C temperatūroje, o bet koks dangos pažeidimas yra priežastis nedelsiant išmesti tokius indus, nes jie tampa pavojingi.

Variniai indai taip pat nėra saugūs naudoti gaminant maistą, nors jie turi savų privalumų, pavyzdžiui, gerai praleidžia šilumą ir yra estetiški. Tačiau varis gali oksiduotis ir reaguoti su rūgščiais maisto produktais, todėl į maistą gali patekti kenksmingų junginių. Todėl gryno vario indai nėra geriausias pasirinkimas maisto ruošimui.

Kita medžiaga, kurios reikėtų vengti, yra melamino indai. Jis populiarus dėl savo pigumo ir spalvų įvairovės, tačiau kaitinant (ypač jei temperatūra viršija 70 °C) iš melamino gali išsiskirti formaldehidas – kancerogenas, kuris gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, ypač jei maistas laikomas ar patiekiamas tokiuose induose.

Kokie indai yra saugūs sveikatai?

Geriausias pasirinkimas maisto gaminimui ir laikymui yra nerūdijančio plieno indai. Ypač svarbu rinktis plieną, pažymėtą žymenimis 18/10, 18/8 arba 18/0. Ženklinimo skaičiai nurodo chromo ir nikelio kiekį pliene, kuris lemia jo kokybę ir atsparumą korozijai.

Geriausia rinktis plieną, paženklintą „chirurginiu nerūdijančiuoju plienu”, kuris garantuoja aukštą kokybę ir saugumą. Dabar žinote, kad galite gaminti maistą naudodami gerus indus ir nesibaimindami dėl savo sveikatos.

Kalbant apie maisto laikymą, geriausia naudoti stiklinius arba keraminius indus. Svarbu atminti, kad ilgai laikomas šaldytuve plienas gali oksiduotis, todėl geriau pirmenybę teikti stikliniams arba keraminiams indams, kurie nereaguoja su produktais. Be to, stiklas ir keramika yra visiškai saugūs sveikatai, priešingai nei daugelis plastikinių indų.

Ketaus indai taip pat yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori ne tik naudingų, bet ir patvarių indų. Ketaus indai ne tik gerai praleidžia šilumą, bet ir yra naudingi žmonėms, kuriems trūksta geležies, nes gaminant maistą dalis šio elemento gali patekti į indus. Tačiau nepamirškite, kad ketaus indai yra gana sunkūs, be to, juos reikia ypatingai prižiūrėti, nes jie linkę rūdijuoti. Todėl po kiekvieno naudojimo jį reikėtų kruopščiai išdžiovinti ir patepti nedideliu kiekiu aliejaus.

Plastikiniai indai taip pat plačiai naudojami, tačiau renkantis svarbu atkreipti dėmesį į ženklinimą. Į indus, kurie nėra specialiai paženklinti „Be BPA”, gali išsiskirti toksinių medžiagų, ypač bisfenolio A (BPA), kuris neigiamai veikia hormonų sistemą ir gali lemti įvairių ligų išsivystymą. Kad maistas išliktų karštas, rinkitės plastikinius indus su etikete „PP” (polipropilenas), tinkamus naudoti mikrobangų krosnelėje.

Pasak Jurijaus, niekada nevertėtų taupyti indų, kuriuos naudojame maistui gaminti ir laikyti. Rinkdamiesi kokybiškus indus ne tik išsaugosite sveikatą, bet ir maistas bus skanesnis bei saugesnis.

Rinkitės medžiagas, kurios nereaguoja su maistu ir neišskiria kenksmingų medžiagų, ir būsite tikri, kad maistas, kurį gaminate, bus tik naudingas jūsų organizmui.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - "Pasaka"