Pasak eksperto, geriausia rinktis pusryčius, kuriuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Sakoma, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Bet ar žinojote, kad tai, kaip valgote ryte, gali turėti įtakos jūsų sveikatai ir ilgaamžiškumui? Kuriuo metu geriausia valgyti pusryčius, kad ilgai gyventumėte, pasakoja „Strona Zdrowia”.
Kada turėtumėte valgyti pusryčius?
Pasirodo, geriausia nevalgyti iškart pabudus – ir verta apsvarstyti, ką dedate į lėkštę.
Dr. Rupi Aujla priduria, kad ribotas valgymo laikas, t. y. bent 12 valandų tarp vakarienės ir pusryčių, skatina riebalų deginimą, palaiko medžiagų apykaitos sveikatą ir padeda kontroliuoti svorį.
Pabudę pirmiausia rinkitės vandenį, o ne maistą, nes naktį „inkstai dirbo viršvalandžius”. Į vandenį galite įberti šiek tiek druskos ir su pirmuoju maistu palaukti maždaug iki 9-10 val. ryto.
Ne visi ryte būna alkani ir nori valgyti pusryčius. Dažniausiai todėl, kad organizmas jau pradėjo eksportuoti gliukozę į kraują, kad pabustų. Tačiau čia slypi spąstai: klasikiniai greiti angliavandenių pagrindu pagaminti pusryčiai (dribsniai, skrebučiai, kruasanai) suteikia mums malonų gliukozės šuolį, kuris pamaitina ląsteles, o paskui nepavyksta.
„Vėl esate alkani, todėl jums reikia kavos ir kitų stimuliatorių, kad iki pietų išliktumėte susikaupę ir budrūs”, – sako gydytojas.
Ką valgyti pusryčiams?
Pasak eksperto, geriausia rinktis pusryčius, kuriuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų. Dėl šių ingredientų būsite sotūs ir energingi iki pietų. Kaip pabrėžia daktaras Aujla, daugelis žmonių per dieną neužtikrina pakankamo baltymų kiekio, o tai labai svarbu kalbant apie sveiką senėjimą.
Pusryčių pavyzdžiai:
- Naktiniai avižiniai dribsniai: du šaukštai avižinių dribsnių, du šaukštai maltų linų sėmenų, po šaukštą šalavijų ir kanapių sėklų, tarkuotas obuolys, moliūgų sėklos, šiek tiek baltymų miltelių. Visa tai užpilama vandeniu arba augaliniu pienu.
- Šakšuka su lęšiais ir avokadu arba kiaušiniais ant viso grūdo duonos
- „Pusryčiai iš maisto likučių”. Dr. Augla pripažįsta, kad pietų likučiai taip pat gali būti gera idėja pusryčiams. Kaip pavyzdį jis pateikia keptą lašišą su batatais, salotų lapais ir šiek tiek žalumynų.
Atminkite – nebūtina suvalgyti didžiulės porcijos iš karto – svarbu kokybė, o ne kiekybė.