Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Žuvį kepti orkaitėje – tai paprasčiausias būdas, nes žuvies skonis išlieka nepakitęs ir ji išlieka sultinga.
Žuvį kepti orkaitėje nesudėtinga. Ir bet kokią – nuo jūros žuvies iki upių žuvies, pavyzdžiui, karpio. Tačiau geriau laikytis paprastų taisyklių ir tada ji išeis labai skani, rašo „Fokus”.
Žuvies kepimo orkaitėje paslaptys
- Paruoškite žuvį kepti orkaitėje. Jei reikia, žuvį išdarinėkite, pašalinkite žiaunas ir pelekus. Žuvį gerai nuplaukite, lengvai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Žuvį pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Apšlakstykite žuvį citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
- Jei norite, galite įdėti česnako. Geriau į žuvies vidų įdėti susmulkinto česnako, o ant viršaus pabarstyti česnako miltelių.
- Galite naudoti šviežias aromatines žoleles: rozmariną, čiobrelį, krapus ir kalendrą.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.
Kaip kepti žuvį orkaitėje
- Kepimas folijoje. Folija sulaiko viduje esančias sultis, todėl žuvis būna minkšta ir sultinga. Tačiau nekepkite folijoje žuvies su rūgščiais marinatais.
- Kepimas rankovėje. Žuvis kepama savo sultyse. Žuvį galima kepti rankovėje, pridėjus sultinio ir marinatų su citrina, pomidorais ir actu.
- Kepimas pergamentiniame voke.
- Kepimas ant iešmelių. Taip orkaitėje kepami žuvies šašlykai.
- Geriausi marinatai žuviai kepti orkaitėje
- 40 g alyvuogių aliejaus + 2 šaukštai citrinos sulčių + pora šakelių smulkintų petražolių + 1 česnako skiltelė + druska, pipirai (pagal skonį).
- 40 g sojų padažo + 20 g sezamų aliejaus + 1 česnako skiltelė + imbieras + druska, pipirai (pagal skonį).
- 200 ml kokosų pieno + 1 šaukštelis kario pastos + imbieras + česnakas + vyšniniai pomidorai + druska, pipirai (pagal skonį).
Lašiša rankovėje
Sudedamosios dalys:
- lašišos filė – 1,5 kg;
- vienas svogūnas;
- rukolos – 100 g;
- viena citrina;
- sviesto – 50 g;
- grietinė – 100-150 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- estragono – 2-3 šakelės;
- česnakas – 3 skiltelės;
- žuvies prieskonių – 1,5 valg. š. l;
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Supjaustykite svogūną plonais žiedais. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais.
- Lašišos filė nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite žuvies prieskoniais.
- Ant lašišos filė sudėkite svogūnų žiedus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Ant viršaus uždėkite citrinos. Įdėkite lašišą į rankovę. Uždarykite rankovės galus, dėkite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 40 minučių.
- Kol ji kepa, paruoškite padažą. Susmulkinkite rukolą ir estragoną blenderiu kartu su česnaku. Pagardinkite druska ir pipirais. Ištirpinkite sviestą ir supilkite į žolelių tyrę, išmaišykite ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą. Tada sudėkite grietinę, išmaišykite ir patiekite su lašiša.