Prieskonis Nr. 1, padedantis sumažinti cukraus kiekį kraujyje: mitybos specialistai paaiškino jo naudą

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Imbieras yra tai, kas turėtų būti jūsų mityboje dėl jūsų pačių sveikatos.

Jau atlikta nemažai tyrimų, kurie patvirtina, kad prieskoniai mums reikalingi ne tik tam, kad tam tikras patiekalas būtų skanesnis. Jie taip pat yra naudingi sveikatai. O kalbant apie cukraus kiekio kraujyje mažinimą ir jautrumo insulinui gerinimą, daugelis rekomenduoja cinamoną.

Tačiau jei dėmesį sutelksite tik į cinamoną, galite praleisti kitus prieskonius, kurie taip pat gali būti veiksmingi, rašo registruota dietologė Barbie Cervoni žurnalo „Eating Well” straipsnyje. Jos pasirinkimas – imbieras, kuris yra toks pat šildantis kaip ir cinamonas.

Kaip imbieras padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje

Imbieras pirmauja sąraše dėl savo galingų savybių. Imbiero sudėtyje yra galingų polifenolių, tokių kaip gingerolis, kurie kovoja su uždegimu, o tai netiesiogiai gali padėti subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, teigia daktarė Kanchan Koya, knygos „Spice Spice Baby, Kanchan Koya” autorė.

„Uždegimas susijęs su atsparumu insulinui ir prasta cukraus kiekio kraujyje kontrole. Todėl uždegimo subalansavimas tokiais prieskoniais kaip imbieras gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui”, – pažymi ji, pridurdama, kad šiam ryšiui patvirtinti reikia daugiau tyrimų.

2024 m. žurnale „Nutrients” paskelbtame metaanalizės straipsnyje buvo nagrinėjamas įprastų Viduržemio jūros regiono dietos žolelių ir prieskonių – juodųjų kmynų, gvazdikėlių, petražolių, šafrano, čiobrelių, imbiero, juodųjų pipirų, rozmarino, ciberžolės, baziliko, raudonėlio ir cinamono – poveikis cukraus kiekiui 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių kraujyje.

Buvo matuojamas gliukozės kiekis nevalgius, glikuotas hemoglobinas (A1C) ir insulino koncentracija.

Imbieras, kurkuminas, šafranas ir cinamonas reikšmingai sumažino cukraus kiekį nevalgius, o juodasis kmynas ir imbieras – A1C ir sumažino insulino koncentraciją. Imbiero papildai (nuo 600 iki 3000 miligramų per dieną) buvo vienintelis prieskonis, turėjęs reikšmingą poveikį visiems trims matuojamiems parametrams.

Palyginimui, 1000 mg imbiero yra maždaug ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero arba 1 arbatinis šaukštelis tarkuoto žalio imbiero.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad imbieras gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje, nes pagerina jautrumą insulinui ir sulėtina angliavandenių virškinimą, todėl po valgio cukraus kiekis kraujyje šokteli mažiau”, – teigia registruota dietologė Colette Miko. Be to, tyrimai rodo, kad imbieras teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje.

Vienintelė išlyga – jei jus graužia rėmuo, per didelis imbiero vartojimas gali pabloginti simptomus.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - "Pasaka"