Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Tokius sausainius gaminti lengva, tačiau ne visi žino paslaptis, kaip juos padaryti minkštus ir švelnius.
Avižiniai sausainiai daugeliui žmonių yra vaikystės dalis. Tai ir skanus skanėstas prie arbatos, maistas kelionėms, užkandis, kurį galima pasiimti į darbą ar vaikui į mokyklą. Tokius sausainius paruošti nesunku, tačiau ne visi žino paslapčių, kaip juos pagaminti minkštus ir švelnius.
Kaip pasigaminti minkštus ir švelnius avižinius sausainius, pasakoja „RBC-Ukraina”, remdamasi „YouTube” virėja Kateryna Tarasenko.
Receptas
Ingredientai:
- Avižiniai dribsniai – 135 g
- Miltai – 100 g miltų
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Cukrus – 50 g
- Saulėgrąžų aliejus – 2 šaukštai.
- Soda – 0,5 šaukštelio.
- Citrinos sultys arba citrinos rūgštis – 0,5 šaukštelio.
- Žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Avižinius dribsnius sudėkite į maišytuvą ir sumalkite. Galite sumalti iki pat miltų arba palikti keletą gabalėlių, kurie bus jaučiami tešloje.
- Dideliame dubenyje įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir plaktuvu išmaišykite iki vientisos masės.
- Į kiaušinių mišinį supilkite aliejų, citrinos sultis arba citrinos rūgštį ir sodą. Jei neturite kepimo sodos, naudokite tešlos raugą.
- Tada į kiaušinių mišinį suberkite maltus grūdus ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Persijokite miltus ir dalimis juos suberkite. Vėl viską gerai išmaišykite.
- Tešla turėtų būti lipni, bet nesijaudinkite – ji išlaikys formą. Būkite atsargūs su miltais, nes sausainiai tampa kieti vien dėl didelio šio ingrediento kiekio.
- Jei norite, į tešlą galite įmaišyti džiovintų vaisių, cukruotų vaisių, bet kokių riešutų ar smulkinto šokolado. Jei norite šokolado skonio avižinių sausainių, dalį miltų pakeiskite kakavos milteliais – pakaks 1 valgomojo šaukšto.Minkšti ir švelnūs: pagal šį receptą avižiniai sausainiai visada skanūsJeigu norite, į tešlą galima įdėti riešutų arba šokolado gabalėlių (nuotrauka: freepik.com)
- Pabarstykite stalą miltais ir suformuokite tešlos rutulį. Jį supjaustykite į 8 vienodus gabalėlius. Šlapiomis rankomis iš supjaustytų gabalėlių pirmiausia suformuokite rutuliukus, o tada juos suplokite į sausainius.
- Ant kepimo skardos dėkite pergamentą, o tada sausainius. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite sausainius 30-40 minučių.
- Gatavi sausainiai turėtų būti šiek tiek traškūs kraštuose ir minkšti bei švelnūs viduje.