Iliustracija / nuotrauka: iš viešų šaltinių
Kokios stiklinės yra geresnės: krištolo ar stiklo?
Daugelis kokybiško vyno žinovų vis dar klausia: ar vartotojas jaučia skirtumą naudodamas stiklines ir krištolines taures? Viskas dėl to, kad kai kurie ekspertai atkakliai tvirtina: medžiaga gali turėti įtakos gėrimo skonio ir aromato suvokimui. Ar tikrai taip yra? Kad gautumėte atsakymus ir įsigytumėte tinkamus gaminius, pavyzdžiui, čia būtina išstudijuoti visus indų, pagamintų iš skirtingų žaliavų, niuansus.
Pagrindinės medžiagų savybės
Iš pirmo žvilgsnio krištolo ir stiklo stiklai gali atrodyti labai panašūs, tačiau iš tikrųjų tai visiškai skirtingos medžiagos. Jos gaminamos iš skirtingų žaliavų ir taikant skirtingas technologijas.
Krištolas: unikalios savybės ir ypatybės
Paprastai krištolas yra brangesnis už stiklą. Be to, net jei krištolo gaminiai praranda mados aktualumą, jie dažnai tampa antikvarinių kolekcijų dalimi, o jų vertė laikui bėgant tik didėja.
Krištolinis stiklas, dažnai vadinamas tiesiog kristalu, iš tikrųjų neturi kristalinės struktūros kaip, pavyzdžiui, kvarcas. Nors tikslesnis šios medžiagos pavadinimas yra švino stiklas, kuris gali sukelti tam tikrą vartotojų atsargumą (tačiau yra ir nešvino analogų). Todėl terminas „kristalas” prigijo ir yra vartojamas visuotinai.
Kalbant apie privalumus, verta paminėti:
- unikalus plonumo ir didelio tvirtumo derinys;
- geresnis skonio ir aromato perteikimas dėl plono krašto;
- patraukli ir tikrai estetiška gaminio išvaizda. Jis puikiai laužia šviesą, o tai labai žavi saulėtu oru.
Tačiau krištolas turi ir trūkumų. Pirmiausia tai yra sudėtyje esantis švinas (tradiciniame variante), taip pat palyginti didelė kaina. O dėl savo porėtos struktūros indus sunku plauti indaplovėje.
Kasdien naudojant krištoliniai indai išlieka saugūs ir estetiškai patrauklūs.
Stiklas: privalumai ir trūkumai
Šiuolaikiniame vyno taurių asortimente yra daugybė variantų, pagamintų iš stiklo, kuris, kaip ir krištolo gaminiai, yra paklausus. Pagrindinis stiklinių taurių privalumas yra jų neporėta ir inertiška struktūra. Tai reiškia, kad tokios taurės:
- nesugeria pašalinių kvapų;
- nepraranda skaidrumo net po daugkartinio plovimo indaplovėje.
Tačiau stiklas, kitaip nei krištolas, yra mažiau patvarus. Siekdami padidinti patvarumą ir užtikrinti naudotojų saugumą, gamintojai stiklinių kraštus dažnai apjuosia storesniu apvadu.
Iš borosilikatinio stiklo pagaminti stiklai verti ypatingo dėmesio. Ši medžiaga pasižymi didesniu tvirtumu, atsparumu įbrėžimams ir net karščiui. Būtent dėl šių savybių ji dažnai naudojama kavos indams gaminti.
Vyno taurių priežiūra: kaip tinkamai jas valyti ir laikyti
Jei taurės pagamintos iš paprasto arba modernaus krištolinio stiklo, jas galima drąsiai plauti indaplovėje. Tačiau su tikru krištolu geriau taip nesielgti. Stenkitės stiklines plauti iš karto po naudojimo minkšta kempine. Jei tai neįmanoma, įpilkite į jas šiek tiek vandens, kad vyno, ypač raudonojo, likučiai nesudžiūtų ant sienelių.
Būtinai kruopščiai nuplaukite ploviklį, nes jo likučiai ateityje gali turėti įtakos vyno skoniui.
Estetika ir stilius: ką rinktis savo stalui
Nustatyti, ar geriau krištolinės, ar stiklinės taurės, gana paprasta. Krištolo gaminiai puikiai tinka šventiniams renginiams ir šventiniams valgiams, nes suteikia ypatingo žavesio ir elegancijos. Stiklinės taurės labiau tinka kasdieniam naudojimui arba tiems, kurie turi nedidelį biudžetą.
Nors iš tikrųjų geriausias sprendimas – įsigyti ir krištolo, ir stiklo rinkinių, kuriuos galima naudoti priklausomai nuo nuotaikos ar progos.