Abiejų rūšių vaisiai turi savų privalumų sveikatai
Džiovintų vaisių porcijoje yra beveik tiek pat vitaminų ir mineralinių medžiagų, kiek ir šviežiuose vaisiuose. Abiejuose gausu skaidulinių medžiagų ir polifenolių – augalinių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios saugo organizmą nuo ligų. Tačiau džiovintuose vaisiuose yra daugiau kalorijų ir cukraus, nes džiovinimo metu išgaruoja vanduo, todėl jie tampa labiau koncentruoti. Tuo tarpu šviežiuose vaisiuose yra daugiau vitamino C, rašo „Verywellhealth”.
Abiejų rūšių vaisiai turi savų privalumų sveikatai, tačiau jei tenka rinktis, švieži vaisiai vis tiek yra geresnis pasirinkimas nei džiovinti vaisiai dėl didesnio vandens kiekio, mažesnio kaloringumo ir konservantų trūkumo.
Pagrindiniai šviežių ir džiovintų vaisių skirtumai
- Džiovintuose vaisiuose yra daugiau cukraus. Džiovinimo metu išgaruoja drėgmė ir padidėja natūralių cukrų koncentracija. Pavyzdžiui, 100 g šviežio obuolio yra 10 g cukraus, o 100 g džiovinto obuolio – 57 g.
- Didesnis džiovintų vaisių kaloringumas. Dėl prarasto vandens padidėja kalorijų kiekis, palyginti su tuo pačiu šviežių vaisių kiekiu.
- Vitaminų kiekis. Šviežiuose vaisiuose yra daugiau vitamino C, kuris džiovinant gali būti sunaikintas.
Džiovintų vaisių nauda
- Didelis antioksidantų kiekis. Džiovintuose vaisiuose gausu skaidulinių medžiagų ir polifenolių, kurie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
- Geresnė maistinė kokybė. Reguliariai džiovintus vaisius vartojantys žmonės linkę vartoti daugiau daržovių, neskaldytų grūdų, jūros gėrybių ir kitų sveikų maisto produktų.
- Mažesnė ligų rizika. Reguliarus džiovintų vaisių vartojimas siejamas su mažesniu kūno masės indeksu (KMI), mažesniu liemens apimtimi ir stabiliu kraujospūdžio lygiu.
- Cukraus kiekio kraujyje kontrolė. Džiovintuose vaisiuose esanti tirpi ląsteliena lėtina cukraus įsisavinimą, todėl išvengiama cukraus šuolių.
- Patogumas ir ilgaamžiškumas. Džiovinti vaisiai ilgai išsilaiko ir yra patogūs užkandžiauti keliaujant.
Šviežių vaisių privalumai
- Daugiau maistinių medžiagų. Švieži vaisiai išlaiko visus natūralius fermentus ir vitaminus.
- Didelis vandens kiekis. Kadangi švieži vaisiai turi 80-90 % vandens, jie geriau drėkina organizmą.
- Mažiau kalorijų ir cukraus. Šviežių vaisių porcija yra didesnio tūrio, tačiau turi mažiau kalorijų nei džiovinti jų analogai.
- Priedų trūkumas. Kai kuriuose džiovintuose vaisiuose yra konservantų (pvz., sulfitų), o šviežiuose – ne.
- Geresnis sotumas. Šviežias maistas ilgiau virškinamas, todėl padeda kontroliuoti apetitą ir išvengti persivalgymo.
- Lėtesnis virškinimas. Dėl didelio vandens kiekio šviežias maistas lėčiau išeina iš skrandžio, o tai padeda geriau įsisavinti maistingąsias medžiagas.
Kam draudžiama vartoti džiovintus vaisius
- Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Džiovintuose vaisiuose yra daugiau cukraus, dėl kurio gali padidėti gliukozės kiekis kraujyje. Tačiau kai kurie vaisiai – abrikosai, datulės, džiovintos slyvos – turi mažesnį glikemijos indeksą ir gali būti tinkamesni diabetikams.
- Kontroliuojantiems svorį. Džiovinti vaisiai yra labai kaloringi, todėl lengva persivalgyti. Juos reikėtų valgyti nedidelėmis porcijomis ir rinktis be pridėtinio cukraus.
- Žmonės, jautrūs sulfitams. Kai kuriuose džiovintuose vaisiuose yra sulfitų, kurie padeda išsaugoti spalvą ir skonį, todėl alergiškiems žmonėms jų vartoti draudžiama. Verta rinktis produktus be sulfitų.