Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Ekspertai nerekomenduoja apdorotos mėsos, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpio ir pjaustytos mėsos.
Mėsa yra svarbus baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis daugelio pasaulio šalių mityboje. Tačiau ne visa mėsa yra vienodai sveika. Kurią mėsos rūšį rekomenduojama riboti arba kasdien vengti dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai, pasakoja „Marca”.
Kokią mėsos rūšį rekomenduojama riboti?
Perdirbta mėsa
Perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešrelės, šoninė, kumpis ir mėsos griežinėliai, yra vieni iš labiausiai ekspertų nerekomenduojamų. Šios rūšies produktų reikėtų vengti ir vartoti kuo mažiau.
Šiuose produktuose paprastai būna daug natrio, konservantų ir cheminių priedų, kurie gali būti siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių, ypač storosios žarnos vėžio, rizika.
Raudona mėsa
Per didelis raudonos mėsos, tokios kaip jautiena, kiauliena ir aviena, vartojimas taip pat yra pavojingas.
Nors ši mėsa saikingai gali būti subalansuotos mitybos dalis, tyrimai rodo, kad jos vartojimas didina lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikrus vėžinius susirgimus, riziką.
Renkantis raudoną mėsą rekomenduojama ją vartoti ne dažniau kaip kelis kartus per savaitę ir rinktis liesą mėsą.
Daug riebalų turinti mėsa
Mėsą, kurioje yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, tam tikrus riebius kiaulienos ar jautienos gabalus (pvz., šonkaulius ar pilvą), reikėtų vartoti saikingai. Sotieji riebalai gali padidinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį kraujyje ir taip padidinti širdies ligų riziką.