Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Šis receptas būtų ypač naudingas šokolado mėgėjams, nes jo čia yra visur.
Sunku rasti žmogų, kuris nemėgsta šokolado. Jis visada puikiai tinka prie bet kokio deserto. O dabar papasakosime, kaip baklavą padaryti dar skanesnę. Šiame deserte yra visko, ką mėgstate saldžioje ir lipnioje baklavoje, – tik, žinoma, šokolado pridėjus iš karto kelis elementus.
Šokoladinis sviestas suteiks sodraus skonio ir padės filo tešlai tapti traškia, šokoladinis medaus sirupas suteiks būdingo sodrumo, o šokolado lašai, kuriuos reikės sumaišyti su riešutais ir cinamonu, sukurs skonio pliūpsnį kiekviename kąsnyje. Be to, šis desertas kambario temperatūroje išsilaikys apie dvi savaites, o šaldytuve – mėnesį, rašo „Tasting Table”.
Receptas
Ingredientai:
Sirupui:
- ¾ puodelio granuliuoto cukraus
- ¾ puodelio vandens
- ¼ puodelio medaus
- ¼ puodelio kakavos miltelių
Įdarui:
- 1 puodelis migdolų
- 1 puodelis lazdyno riešutų
- ½ puodelio juodojo šokolado (šokolado lašų)
- ⅓ puodelio granuliuoto cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
Sviestui:
- 1 ¼ puodelio lydyto sviesto
- ¼ puodelio kakavos miltelių
Surinkti:
- 450 g filo tešlos, atšildytos pagal instrukcijas.
Paruošimas
- Nedideliame puode sumaišykite cukrų, vandenį ir medų, išmaišykite iki vientisos masės. Mišinį užvirinkite ant vidutinės ugnies, tada sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies virkite 5 minutes, kol cukrus visiškai ištirps.
- Įmaišykite kakavos miltelius, kol visiškai ištirps ir taps vientisi. Supilkite sirupą į karščiui atsparų indą ir padėkite į šaldytuvą, kol panaudosite. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.
- Virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite migdolus, lazdyno riešutus, šokolado lašelius, cukrų ir cinamoną. Sumalkite iki stambių trupinių, palikdami nedidelius gabalėlius.
- Vidutiniame dubenyje ištirpintą sviestą išsukite su kakavos milteliais iki vientisos masės. Šokoladiniu sviestu ištepkite kepimo formos (33×23 cm dydžio) dugną.
- Jei reikia, apkirpkite fillo tešlą, kad tilptų į formos dydį. Į formą vieną po kito sudėkite 10 fillo tešlos lakštų, kiekvieną sluoksnį patepdami šokoladiniu sviestu ir tik tada dėkite kitą. Likusią tešlą laikykite po drėgnu rankšluosčiu, kad ji neišdžiūtų.
- Ant dešimties tešlos sluoksnių tolygiai paskirstykite ⅓ riešutų mišinio. Procesą pakartokite su likusiais tešlos lakštais ir riešutais (po 10 lakštų vienam sluoksniui), tada viršutinį sluoksnį aptepkite likusiu šokoladiniu sviestu.
- Supjaustykite baklavą į 4 eiles, tada pjaustykite įstrižai, kad gautųsi rombai. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. iki auksinės spalvos, įpusėjus kepimo laikui formą apverskite.
- Išimkite baklavą iš orkaitės ir iš karto tolygiai užpilkite šaltu sirupu. Leiskite jai visiškai atvėsti kambario temperatūroje, bet neuždenkite. Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, palikite ją bent 4 valandoms arba per naktį, kad sirupas įsigertų į sluoksnius.