Nuo ligų saugantis ir daug vitaminų turintis supermaistas pavadintas

Špinatuose gausu maistinių medžiagų ir mažai kalorijų

Špinatai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki. Juose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir jie turi daug sveikatai naudingų medžiagų. Apie tai praneša interneto svetainė „Health.

Kontroliuoja kraujospūdį

Špinatuose yra nitratų, kurie atveria kraujagysles, todėl pagerėja kraujotaka ir sumažėja širdies apkrova.

Tyrimo metu septynių moterų ir 11 vyrų grupė vartojo keturis nitratų turinčius gėrimus, įskaitant špinatų gėrimą. Dalyvių kraujyje padidėjo nitratų kiekis.

Špinatų gėrimas taip pat sumažino kraujospūdį. Diastolinis kraujospūdis išliko žemas penkias valandas po jo. Tai apatinė kraujospūdžio rodmens reikšmė. Diastolinis kraujospūdis rodo, koks slėgis arterijose yra tarp širdies dūžių.

Kupinas maistinių medžiagų

Špinatuose gausu maistingųjų medžiagų ir mažai kalorijų. 3 puodelių porcijoje yra daugiau kaip 300 % vitamino K paros normos. Ši žalia lapinė daržovė taip pat turi daugiau kaip 160 % ir 40 % vitaminų A ir C.

Vitaminai K ir A palaiko kaulų tvirtumą, o vitaminas C padeda gydyti žaizdas.

Produkte taip pat yra 45 % folio rūgšties, kuri padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams ir DNR. Špinatuose taip pat yra geležies, magnio, kalio, kalcio ir nedideli kiekiai B grupės vitaminų.

Apsaugo nuo ligų

Špinatuose esantys junginiai gali sumažinti oksidacinį stresą, dėl kurio sutrinka antioksidantų ir laisvųjų radikalų arba nestabilių atomų, galinčių pažeisti ląsteles, pusiausvyra.

Yra duomenų, kad oksidacinis stresas didina kelių ligų, tokių kaip vėžys, širdies ligos ir 2 tipo diabetas, riziką.

Teikite antioksidantų

Špinatuose yra antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimą ir apsaugoti nuo ligų. Špinatuose esantys antioksidantai yra flavonoidai: kaempferolis, kvercetinas, miricetinas ir izoramnetinas.

Šie junginiai gali apsaugoti nuo vėžio, širdies ligų ir uždegiminių susirgimų.

Palaiko akių sveikatą

Špinatuose esantis liuteinas yra antioksidantas, kuris gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Ši liga yra pagrindinė vyresnių nei 55 metų žmonių regėjimo praradimo priežastis. Svarbiausia yra prevencija, nes vaistų nuo jos nėra.

Tyrimai parodė, kad špinatai, kuriuose gausu liuteino, padidina geltonosios dėmės pigmento, kuris veikia kaip vidiniai saulės akiniai, saugantys akis, optinį tankį.

Palaiko sveiką žarnyną

Špinatai yra netirpių skaidulų šaltinis, kurios gali palaikyti virškinimą. Skaidulos yra angliavandeniai, kurie padeda pajusti sotumo jausmą ir palaiko taisyklingas išmatas.

Netirpi ląsteliena padeda maistui prasiskverbti žarnynu, todėl išvengiama vidurių užkietėjimo.

Špinatų maistinė vertė

Špinatai turi mažai kalorijų, o apie 91 % jų masės sudaro vanduo. 1 puodelyje žalių špinatų yra šių maistinių medžiagų:

  • kalorijų kiekis – 6,9
  • riebalų – 0,1 g
  • natrio – 23,7 miligramo
  • angliavandeniai – 1,1 g
  • skaidulinės medžiagos – 0,7 g
  • baltymai – 0,9 g

Svarbu špinatus vartoti žalius, kad būtų gaunama kuo daugiau liuteino. Mikrobangų krosnelė yra geriausias būdas išsaugoti vitaminą K. Blanširuojant labai sumažėja vitamino C kiekis, tačiau geriausiai jį išsaugo virimas garuose.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - "Pasaka"